Våfflor är en favorit i många hem, älskade för sin krispiga utsida och mjuka insida. De är perfekta till frukost, brunch, eller som en lyxig efterrätt. Här har vi samlat några av de bästa våffelrecepten, från klassiska till innovativa varianter, som garanterat kommer att glädja alla smaker.
Klassiska Frasvåfflor
Ingredienser:
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 4 dl mjölk
- 2 ägg
- 100 g smör (smält)
Instruktioner:
- Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Vispa ihop mjölk och ägg i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i mjölk- och äggblandningen och vispa till en slät smet.
- Rör ner det smälta smöret.
- Hetta upp våffeljärnet och smörj det lätt.
- Häll i en skopa smet och grädda tills våfflorna är gyllene och frasiga.
Belgiska Våfflor
Ingredienser:
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 2 msk socker
- 2 ½ dl mjölk
- 2 ägg (separerade)
- 100 g smör (smält)
Instruktioner:
- Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt och socker i en skål.
- Vispa äggulorna och mjölken i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i ägg- och mjölkblandningen och rör till en slät smet.
- Rör ner det smälta smöret.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
- Grädda våfflorna i ett belgiskt våffeljärn tills de är gyllene.
Fullkornsvåfflor
Ingredienser:
- 2 dl fullkornsmjöl
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 3 dl mjölk
- 2 ägg
- 2 msk honung
- 50 g smör (smält)
Instruktioner:
- Blanda fullkornsmjöl, vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Vispa ihop mjölk, ägg och honung i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i mjölk- och äggblandningen och rör om till en jämn smet.
- Rör ner det smälta smöret.
- Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de är gyllene och frasiga.
Glutenfria Våfflor
Ingredienser:
- 2 ½ dl glutenfritt mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 2 msk socker
- 2 ½ dl mjölk (eller mandelmjölk för en vegansk variant)
- 2 ägg
- 100 g smör (smält eller veganskt alternativ)
Instruktioner:
- Blanda det glutenfria mjölet, bakpulver, vaniljsocker, salt och socker i en skål.
- Vispa ägg och mjölk i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i mjölk- och äggblandningen och vispa till en slät smet.
- Rör ner det smälta smöret.
- Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de är gyllene.
Chokladvåfflor
Ingredienser:
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 3 msk kakao
- 1 nypa salt
- 2 msk socker
- 2 ½ dl mjölk
- 2 ägg
- 100 g smör (smält)
Instruktioner:
- Blanda mjöl, bakpulver, kakao, salt och socker i en skål.
- Vispa ägg och mjölk i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i mjölk- och äggblandningen och vispa till en jämn smet.
- Rör ner det smälta smöret.
- Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de är gyllene.
Veganska Våfflor
Ingredienser:
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 msk socker
- 2 ½ dl mandelmjölk
- 2 msk linfrömjöl (blandat med 6 msk vatten)
- 100 g veganskt smör (smält)
Instruktioner:
- Blanda mjöl, bakpulver, salt och socker i en skål.
- Vispa ihop mandelmjölk och linfrömjölblandningen i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i mjölk- och linfrömjölblandningen och vispa till en jämn smet.
- Rör ner det smälta smöret.
- Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de är gyllene.
Potatisvåfflor
Ingredienser:
- 3 stora potatisar (kokta och mosade)
- 1 ½ dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 2 ägg
- 1 ½ dl mjölk
- 50 g smör (smält)
Instruktioner:
- Blanda potatismos, mjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Vispa ihop ägg och mjölk i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i ägg- och mjölkblandningen och rör till en jämn smet.
- Rör ner det smälta smöret.
- Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de är gyllene.
Matcha-våfflor
Ingredienser:
- 2 ½ dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk matchapulver
- 1 nypa salt
- 2 msk socker
- 2 ½ dl mjölk
- 2 ägg
- 100 g smör (smält)
Instruktioner:
- Blanda mjöl, bakpulver, matchapulver, salt och socker i en skål.
- Vispa ägg och mjölk i en annan skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna i mjölk- och äggblandningen och vispa till en jämn smet.
- Rör ner det smälta smöret.
- Grädda våfflorna i våffeljärnet tills de är gyllene.
Dessa våffelrecept erbjuder en härlig variation som passar alla smaker och dietpreferenser. Oavsett om du föredrar den klassiska frasigheten, hälsosamma fullkorn, glutenfria alternativ, eller något mer innovativt som matcha eller choklad, finns det ett recept här för dig.
För mer inspiration och att hitta de bästa våffeljärnen, våffeljärnet.se. Här hittar du detaljerade recensioner och tips för att välja det perfekta våffeljärnet som hjälper dig att skapa dessa läckra våfflor hemma.